Φίλες και φίλοι του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ”, 

όπως έχει γίνει γνωστό στους περισσότερους από εσάς, ο σύλλογός μας το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχθηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση σχετικά με τον χώρο που στεγάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Επίθεση μεθοδευμένη από τον τοπικό σύμβουλο της κοινότητας των Καλυβών, Καραδάκη (εκλεγμένο στις πρόσφατες εκλογές με τον νυν δήμαρχο κο Κουκιανάκη) και τον εσχάτως τοποθετημένο αντιδήμαρχο Βλαχάκη (εκλεγμένο επίσης με τον κο Κουκιανάκη). 

Οι ως άνω, στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τον “ΧΑΡΙΛΑΟ” από το μέγαρο Ζομπανάκη όπου στεγάζεται, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τόσο χυδαίες εκφράσεις όσο και αναχρονιστικές και σίγουρα παράνομες μεθόδους για να το καταφέρουν. Οι πενήντα και πλέον παραδοσιακοί μουσικοί οι οποίοι αποτελούμε το έμψυχο δυναμικό του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ” υπήρξαμε κατά την γνώμη τους «τσαρλατάνοι», «καταληψίες» και «κόπρος του Αυγεία». Αυτό βέβαια δεν τους απέτρεψε απ’ το να ζητήσουν την οικονομική μας συνδρομή ώστε να κατασκευαστούν γραφεία όπου θα στεγαστούν οι ίδιοι στον χώρο που κάνουμε τις πρόβες μας και φυλάττουμε  το αρχείο μας! Όταν δε τους καταστήσαμε σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αποφάσισαν ετσιθελικά, πέρα των αρμοδιοτήτων τους και παραπλανώντας τους τοπικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, την μεταστέγαση μας στο δημοτικό σχολείο του χωριού Τσιβαράς, δίνοντάς μας διορία για υλοποίηση της απόφασής τους έως τις 07/01/2024!!!  

Εξ΄ αρχής διαμαρτυρηθήκαμε έντονα στον Δήμαρχο κο Κουκιανάκη ο οποίος τελικά τάχθηκε υπέρ των συμβούλων του. Με την άμεση κινητοποίηση μας, η οποία περιελάμβανε τη δημοσιοποίηση των παράνομων και ανήθικων ενεργειών των Καραδάκη/Βλαχάκη, και είχε τεράστια απήχηση στους φίλους του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ” σε όλη την Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, ο κος Κουκιανάκης επικοινώνησε μαζί μας δείχνοντας πρόθυμος να δώσει λύση στο θέμα.  

Πράγματι, την Πέμπτη 04/01  έλαβε χώρα συνάντηση στο Δημαρχείο Αποκορώνου παρόντων των εκπροσώπων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης (κους Α. Κουκλινό, Κ. Γύπαρη, Ν. Μελισσάκη) του τοπικού συμβουλίου των Καλυβών και του προέδρου μας Α. Λιλικάκη. Σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε υπέρ των θέσεών μας όμως ο κος Κουκιανάκης ανέλαβε πλέον προσωπικά την ευθύνη της μεταστέγασης του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ”, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται διευκόλυνση στις υπηρεσίες του Δήμου καθώς κάποιες από αυτές θα στεγαστούν στο μέγαρο Ζομπανάκη. Ταυτόχρονα, όρισε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας όπου θα αποφασιστεί το πού μπορεί να στεγαστεί ο σύλλογός μας ανακοινώνοντάς μας σε δεύτερο χρόνο τις προκύπτουσες επιλογές. Μας συνέστησε αυτοσυγκράτηση και μέσω του περιβάλλοντός του διαδόθηκε σε ενημερωτική ιστοσελίδα ότι το θέμα οδεύει προς θετική επίλυση! 

Σχετικά με τα παραπάνω, η ολομέλεια  του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ” συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 08/01/2024 και αφού συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα, παλιά και νέα, βρίσκει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής προσχηματική.  

Και αυτό διότι, εάν υπήρχε πραγματική ανάγκη για διευκόλυνση κάποιων υπηρεσιών του Δήμου Αποκορώνου, μία και μόνο επίσκεψη του κου Δημάρχου στον σύλλογό μας και η ενημέρωσή μας μέσω μιας απλής συζήτησης θα ήταν υπεραρκετή ώστε να ζητήσουμε οι ίδιοι την μεταστέγασή μας, παρά την συναισθηματική μας σύνδεση με τον χώρο και τα σημαντικά ποσά που έχουμε δαπανήσει για να τον καταστήσουμε λειτουργικό. Αγαπάμε τόσο πολύ τον τόπο μας όπου σε καμία των περιπτώσεων δεν θα στεκόμασταν εμπόδιο στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών που σχετίζονται με την ανάπτυξή του. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και ο “ΧΑΡΙΛΑΟΣ” αφέθηκε έρμαιο στις ορέξεις των Καραδάκη/Βλαχάκη οι οποίοι αποφάσισαν χωρίς να μας ρωτήσουν τη μεταφορά του!  

Εάν επίσης συνέτρεχαν οι παραπάνω λόγοι, θεωρούμε δεδομένο ότι από πλευράς του κου Δημάρχου θα είχε συστηθεί στους πολιτικούς του υφισταμένους Βλαχάκη και Καραδάκη η αυστηρή τήρηση των νόμιμων προεργασιών. Διότι δημοτικές υπηρεσίες τόσο βαρύνουσας σημασίας απαιτούν από τους τοπικά εκλεγμένους συμβούλους τουλάχιστον την νομιμότητα των προπαρασκευαστικών τους ενεργειών. Αντιθέτως, δεν τους έγινε ούτε η παραμικρή επίπληξη η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον μια συγγνώμη προς το μέρος μας.  

Ταυτόχρονα, πλην του κου Κουκλινού ο οποίος έστω και ανεπίσημα πρότεινε την μεταστέγασή μας στο πρώην δημοτικό σχολείο του Γαβαλοχωρίου, ουδεμία άλλη πρόταση υπήρξε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής αφήνοντας το τόσο σημαντικό αυτό θέμα έωλο, απαξιώνοντας κατά τη γνώμη μας την μακρόχρονη συνεισφορά μας στα πολιτισμικά δρώμενα του τόπου μας.  

Τα ποσά που έχουμε δαπανήσει για τον εξωραϊσμό των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων τα βάζουμε σε δεύτερη μοίρα διότι απώτερος σκοπός μας ήταν η διαμόρφωση του χώρου σε τέτοιον βαθμό ώστε να μπορούν να τον επισκέπτονται σχολεία, πολιτιστικοί φορείς αλλά και στο σύνολό του ο Αποκορωνιώτικος λαός, μα και οι φίλοι της παραδοσιακής μουσικής από όπου κι αν προέρχονται. Για αυτούς ίσως τους λόγους ο κος Δήμαρχος μας έπλεξε το εγκώμιο στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων πέρυσι τέτοιον καιρό.   

Βάσει λοιπόν όλων των παραπάνω και μετά από διενέργεια ψηφοφορίας, αποφασίστηκε ομόφωνα η μεταφορά του συλλόγου μας εκτός του Δήμου Αποκορώνου. Απόφαση η οποία μας θλίβει βαθύτατα καθώς θεωρούμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να αντιληφθεί την σημαντικότητα του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής μας. Πλούτο που μέσω των δράσεων μας προσπαθούμε να κρατήσουμε ακέραιο μέσα σε αυτές τις πολιτισμικά χαώδεις εποχές. 

“Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ” θα συνεχίσει πλέον τη δράση του από την πόλη των Χανίων. Ενδεχομένως αυτή η μεταφορά να αποτρέψει πρόσκαιρα τις εμφανίσεις του συλλόγου σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Ίσως να καθυστερήσουν και τα αποτελέσματα των ήδη δρομολογημένων συνεργασιών με ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού. Να είστε σίγουροι όμως ότι κανένα από τα σχέδια μας δεν θα ακυρωθεί! Αυτό επιβάλει η δική μας αντίληψη σε σχέση με τον πολιτισμικό μας πλούτο. 

Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους κους Ανδρέα Κουκλινό, Κώστα Γύπαρη και τον κύριο Νικήτα Μελισσάκη ο οποίος ήταν κυριολεκτικά δίπλα μας από την πρώτη μας έκτακτη συνέλευση. Τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης, τα Χανιώτικα Νέα, τους ιστότοπους Κύδων Τηλεόραση, Κρήτη 360΄,  Apokorwnaslife, Parakritika.gr, Flashnews.gr  και zarpanews.gr. Τις χιλιάδες φίλες και φίλους  που έδειξαν να συμμερίζονται το πρόβλημά μας και συντάχθηκαν μαζί μας. Τους συναδέλφους από όλη την Κρήτη και όχι μόνο. Τον Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Παραδοσιακής Μουσικής. Τον Παραδοσιακό Μουσικό Σύλλογο “Ο ΧΑΡΧΑΛΗΣ”, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο διά του παραρτήματος Χανίων και την Ένωση Παραδοσιακών Σωματείων Κισσάμου. Εάν παραλείψαμε κάποιον  ζητάμε την κατανόησή του. Η κινητοποίηση ήταν μαζική και χειμαρρώδης.   

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συντοπίτες μας Αποκορωνιώτες και τους πολιτιστικούς συλλόγους που εξέφρασαν δημόσια την συμπαράστασή τους. Ευχαριστούμε βέβαια όλους τους συντοπίτες αλλά και τους πολιτιστικούς φορείς που έχουμε συνεργαστεί κατά το παρελθόν και για τους δικούς τους λόγους, επέλεξαν την σιωπή. Είμαστε σίγουροι ότι μας έχουν στην σκέψη τους. 

Τέλος, θέλουμε να επισημάνουμε το εξής: Σε όποια μοιρασιά κι αν προβεί ο καθένας μας στην ζωή του, υπάρχει το ενδεχόμενο να βγει κερδισμένος ή χαμένος. Αυτό άλλωστε σημαίνει μοιρασιά. Κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις. Μόνο όταν μοιράζεται ο πολιτισμός βγαίνουν και οι δύο πλευρές κερδισμένες. Εσαεί! 

Καλύβες Αποκορώνου 08/01/2024 

Ο πρόεδρος Α. Λιλικάκης. 

Το Δ.Σ. 

Τα μέλη.

 Ο Παραδοσιακός Μουσικός Σύλλογος Αποκορώνου “Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ” ιδρύθηκε το 2012 από παραδοσιακούς μουσικούς γεννημένους στην επαρχία του Αποκόρωνα αλλά και καταγόμενους από αυτήν. Έκτοτε, αγκαλιάζει παραδοσιακούς μουσικούς από όλη την Κρήτη οι οποίοι επιθυμούν να συμπορευτούν με τους Αποκορωνιώτες συναδέλφους τους, αναγνωρίζοντας τους ως ισότιμα μέλη.

Βασικός σκοπός της δημιουργίας του είναι η διατήρηση, η διάσωση και η διάδοση της αποκορωνιώτικης και κατ΄ επέκταση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής παραγωγής, που επιτυγχάνεται κυρίως με τις συναυλίες του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίες κάθε φορά διοργανώνονται σε διαφορετικά χωριά του Αποκόρωνα, αλλά και με πλήθος συμμετοχών σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Κρήτης, με αποκορύφωμα την εμφάνισή του στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2017. Ταυτόχρονα, “Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ” για τους ίδιους στόχους και στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας έχει αναπτύξει επιστημονικούς δεσμούς με πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ της Αμερικής. Διατηρεί άψογη συνεργασία με την Παγκρητική Ένωση Αμερικής, το Παγκόσμιο συμβούλιο Κρητών, ενώ έχει επίσημα εγγραφεί στα μητρώα του Υπουργείου Πολιτισμού. Τέλος, έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση στηρίζοντας με τις εμφανίσεις του τα προγράμματα Βοήθειας κατ΄οίκον, τα συσσίτια διαφόρων Μητροπόλεων, όπως και συντοπίτες μας που αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας και χρειάστηκαν χρήματα για νοσηλεία σε θεραπευτήρια της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Δράσεις τις οποίες τα μέλη του συλλόγου θεωρούν δεδομένες και συμμετέχουν με χαρά.

Τον πρώτο καιρό λειτουργίας του “Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ” στεγάστηκε στο παλαιό δημοτικό σχολείο του χωριού Ξηροστέρνι από όπου καταγόταν ο μουσηγέτης Χαρίλαος Πιπεράκης του οποίου ο σύλλογος φέρει τιμητικά το όνομα. Σύντομα μετεγκαταστάθηκε στο σχολικό συγκρότημα του δημοτικού σχολείου Καλυβών ενώ το 2018 μεταφέρθηκε οριστικά στο Μέγαρο Ζομπανάκη (πρώην δημαρχείο) στις Καλύβες. Εκεί του παραχωρήθηκε αρχικά μια αίθουσα είκοσι περίπου τετραγωνικών μέτρων όπου στεγάζεται ο σύλλογος και στη συνέχεια ένα μικρό γραφείο το οποίο χρησιμοποιεί το Δ.Σ. Εξ΄ αρχής γινόταν χρήση και της αίθουσας συνεδριάσεων του πρώην δημοτικού συμβουλίου Καλυβών καθότι η έκταση της αποτελεί τον μοναδικό χώρο εντός του κτηρίου όπου μπορεί να κάνει τις πρόβες του το πολυπληθές μουσικό σχήμα του συλλόγου. Η οριστική εγκατάσταση του συλλόγου στο Μέγαρο Ζομπανάκη έγινε επί δημαρχίας του κου Χαράλαμπου Κουκιανάκη ο οποίος, τόσο ο ίδιος όσο και οι μέχρι πρότινος αντιδήμαρχοι και δημοτικοί του σύμβουλοι, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον σύλλογο και τις δράσεις του με αποτέλεσμα μια αγαστή συνεργασία.

Δυστυχώς, σχεδόν αμέσως μετά την επανεκλογή του κου Κουκιανάκη τον περασμένο Οκτώβρη άτομα που εξελέγησαν μαζί του άρχισαν να διαδίδουν στην τοπική κοινωνία ότι προτίθενται να εκδιώξουν τον “ΧΑΡΙΛΑΟ” από τον χώρο στέγασής του. Σε επικοινωνία του προέδρου του συλλόγου μας Ανδρέα Λιλικάκη η πρόθεσή τους έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρη. Συγκεκριμένα, ο εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος στο χωριό των Καλυβών Βαρδής Καραδάκης έπειτα από συνάντηση του με τον πρόεδρο του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ” απαίτησε την απομάκρυνσή μας από την αίθουσα στην οποία στεγάζεται ο σύλλογος και τη χρηματοδότηση από το ταμείο του συλλόγου ώστε να διαμορφωθεί η αίθουσα των συνεδριάσεων (αίθουσα προβών) σε γραφεία του δήμου!!!!!!! Όταν έπειτα από συνέλευση των μελών του συλλόγου εκφράστηκε στον Καραδάκη η δυσαρέσκειά μας, ο ίδιος απάντησε μέσω γραπτών μηνυμάτων ότι εκεί φιλοξενούμαστε και η αποχώρηση μας αποτελεί θέμα του τοπικού δημοτικού συμβουλίου.

Για τις προθέσεις του τοπικού του συμβούλου ενημερώθηκε τηλεφωνικά ο δήμαρχος κος Κουκιανάκης ο οποίος υπήρξε καθησυχαστικός. Σε επίσκεψη όμως στον Δήμο Αποκορώνου του μέλους του Δ.Σ. του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ” Μ. Πολλάκη, ο οποίος εξουσιοδοτημένος από το Δ.Σ. ζήτησε ραντεβού με τον δήμαρχο για σχετική του ενημέρωση, η γραμματέας του δημάρχου του ανακοίνωσε ότι ο κος Κουκιανάκης θα δεχτεί το Δ.Σ. μετά τις γιορτές που θα έχει ορκιστεί το νέο δημοτικό συμβούλιο.

Πράγματι, το νέο δημοτικό συμβούλιο ορκίστηκε πριν κάποιες μέρες ορίζοντας μεταξύ άλλων ως αντιδήμαρχο τον προερχόμενο από το δημοτικό διαμέρισμα των Καλυβών Π. Βλαχάκη, ο οποίος σε τυχαία συνάντηση του με τον ταμία του συλλόγου Γ. Γαλάνη του ανέφερε με περισσό θράσος ότι «έμεινε μια εβδομάδα για να καθαρίσει ο κόπρος του Αυγεία»!!! εκφράζοντας με αυτόν τον χυδαίο τρόπο την πρόθεση του να εκδιώξει από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου τον “ΧΑΡΙΛΑΟ” από το μέγαρο Ζομπανάκη. Επιχειρήθηκε και πάλι η επικοινωνία του προέδρου του συλλόγου μας με τον κο Δήμαρχο η οποία δεν επετεύχθη. Στην ανταλλαγή όμως γραπτών μηνυμάτων που ακολούθησε ο κος Κουκιανάκης τάχθηκε υπέρ των συνεργατών του, αφήνοντας ουσιαστικά το θέμα της στέγασης του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ” στην κρίση τους.

Βάσει των παραπάνω, ζητάμε από τον κο Κουκιανάκη αρχικά να διευθετήσει το θέμα της συμπεριφοράς των συνεργατών του Καραδάκη και Βλαχάκη. Συμπεριφορά η οποία δεν αρμόζει απέναντι σε ένα σύνολο ανθρώπων φορέων ιστορίας και πολιτισμού, έννοιες για αυτούς άγνωστες. Ταυτόχρονα να επιλύσει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα της παραμονής του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ” στις παρούσες εγκαταστάσεις, τις οποίες αναδείξαμε και συντηρούμε με δικά μας έξοδα. Όσο για τις δικαιολογίες που μπορεί να επικαλεστούν κάποιοι μετατρέποντας τον χώρο του συλλόγου σε γραφεία, τον ενημερώνουμε ότι το ισόγειο του μεγάρου Ζομπανάκη όπου φιλοξενεί και το ΚΕΠ των Καλυβών διαθέτει γραφεία τα οποία είναι εντελώς άδεια και αχρησιμοποίητα! Τέλος, η συμμετοχή κάποιων μελών του συλλόγου μας σε διαφορετικά ψηφοδέλτια κατά τις παρελθούσες δημοτικές εκλογές και η συμπόρευση τους με υποψήφιους δημάρχους οι οποίοι σήμερα αποτελούν αντιπολίτευση στον Δήμο Αποκορώνου, θεωρούμε ότι δεν σχετίζεται κατά το παραμικρό με τα παραπάνω. Και αυτό διότι τέτοιες τακτικές θυμίζουν πολύ σκοτεινές περιόδους της πρόσφατης σχετικά ιστορίας μας και σίγουρα ο κος Κουκιανάκης δεν τις υιοθετεί.

 

Καλύβες Αποκορώνου 02/01/2024

Ο πρόεδρος Α.Λιλικακης

Το Δ.Σ.

Τα μέλη

 

Νίκος Κολιακουδάκης - Τον ξένο πόνο κάνε τον 

 

 

 

 

Νίκος Κολιακουδάκης Γιώργης Χατζηδάκης | Επλήγωσες μου τη καρδιά

 

 

Νικος Κολιακουδακης - Αψε μου χαρε το κερι

 

 

Ν.Κολιακουδάκης - Γ.Κουρκουνάκης : Αποκορωνιώτικα συρτά

 

 

ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗΣ-ΣΤΟΝ ΑΔΗ ΣΜΙΓΟΥΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

 

 

N.Κολιακουδάκης - Γ.Κουρκουνάκης : Συρτά Πλακιανού

 

 

ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΗΣ .. ΧΑΝΙΩΤΙΚΟΣ . ΛΟΥΣΑΚΙΑΝΟΣ

 

  

 

 

Ο παραδοσιακός μουσικός σύλλογος Αποκορώνου «Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ» ιδρύθηκε το 2012 από μουσικούς οι οποίοι είτε έχουν γεννηθεί στην επαρχία μας, είτε έλκουν την καταγωγή τους από αυτήν. Σκοπός της ιδρύσεως του είναι μεταξύ άλλων η διάσωση, η διατήρηση και η διάδοση του μουσικού πλούτου τoυ Αποκόρωνα καθώς και η προβολή των μουσικών προσωπικοτήτων, που προέβησαν σε αυτή την ογκώδη μουσική παραγωγή.

Το όνομα του Συλλόγου , προέρχεται από τον Ξηροστερνιανό λυράρη Χαρίλαο Πιπεράκη. Η επιλογή μας αυτή δεν υποδηλώνει τη δημιουργία μιας προσωποπαγούς ομάδας όπου μοναδική μουσική της συνιστώσα αποτελεί ο Χαρίλαος.

Ο Αποκόρωνας γέννησε πλήθος εξαιρετικών μουσικών, οι οποίοι μας κληροδότησαν μια τεράστια μουσική κληρονομιά. Θεωρούμε όμως, ότι ο Χαρίλαος Πιπεράκης μέσω του έργου του, αποτέλεσε τον σημαντικότερο παράγοντα διαμόρφωσης του μουσικού ηχοχρώματος, τόσο σε τοπικό, όσο καισε παγκρήτιο επίπεδο.

Στην παρούσα ιστοσελίδα θα βρείτε πληροφοριακό υλικό το οποίο αφορά τη ζωή και το έργο των μουσικών του Αποκόρωνα, καθώς και τις δράσεις του συλλόγου μας.

Εκ μέρους των μελών και του Δ.Σ σας ευχόμαστε καλή περιπλάνηση.

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Παραδοσιακού μουσικού συλλόγου Αποκορώνου "Ο Χαρίλαος"

Τα μέλη του Συλλόγου σας καλωσορίζουν.

Ο παραδοσιακός μουσικός σύλλογος Αποκορώνου «Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ» ιδρύθηκε το 2012 από μουσικούς οι οποίοι είτε έχουν γεννηθεί στην επαρχία μας, είτε έλκουν την καταγωγή τους από αυτήν. Σκοπός της ιδρύσεως του είναι μεταξύ άλλων η διάσωση, η διατήρηση και η διάδοση του μουσικού πλούτου τoυ Αποκόρωνα καθώς και η προβολή των μουσικών προσωπικοτήτων, που προέβησαν σε αυτή την ογκώδη μουσική παραγωγή.

Το όνομα του Συλλόγου , προέρχεται από τον Ξηροστερνιανό λυράρη Χαρίλαο Πιπεράκη. Η επιλογή μας αυτή δεν υποδηλώνει τη δημιουργία μιας προσωποπαγούς ομάδας όπου μοναδική μουσική της συνιστώσα αποτελεί ο Χαρίλαος.

Ο Αποκόρωνας γέννησε πλήθος εξαιρετικών μουσικών, οι οποίοι μας κληροδότησαν μια τεράστια μουσική κληρονομιά. Θεωρούμε όμως, ότι ο Χαρίλαος Πιπεράκης μέσω του έργου του, αποτέλεσε τον σημαντικότερο παράγοντα διαμόρφωσης του μουσικού ηχοχρώματος, τόσο σε τοπικό, όσο καισε παγκρήτιο επίπεδο.

Στην παρούσα ιστοσελίδα θα βρείτε πληροφοριακό υλικό το οποίο αφορά τη ζωή και το έργο των μουσικών του Αποκόρωνα, καθώς και τις δράσεις του συλλόγου μας.

Εκ μέρους των μελών και του Δ.Σ σας ευχόμαστε καλή περιπλάνηση.