Γεώργιος Γαλανάκης

Ο Γεώργιος Γαλανάκης ή Γαλάνης γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Γαβαλοχώρι της επαρχίας Αποκορώνου και είναι συνταξιούχος των ΕΛΤΑ.Είναι παντρεμένος με την Κανιαδάκη Αφροδίτη από τον Κάστελλο Αποκορώνου έχοντας μαζί της δύο παιδιά.

Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα τα πήρε σε πολύ μικρή ηλικία καθώς στο σπίτι τους γινόντουσαν γλέντια και παρέες απο Ρεθεμνιώτες και Αποκορωνιώτες οργανοπαίχτες εκείνη την εποχή.Το μεράκι του για τη λύρα ξεκίνησε τον Απρίλη του 1977 σε ηλικία 18 ετών ενώ στο πρώτο του γλέντι εμφανίστηκε τον Ιούλιο του 1979.Μαθήτευσε δίπλα στους μεγάλους λυράρηδες, Νίκο Κολιακουδάκη και Μιχάλη Παπαδάκη ή Πλακιανό ενώ επηρεάστηκε πολύ απο τον Θανάση 

 

Σκορδαλό, τον Σπύρο Σηφογιωργάκη και  τον Μιχάλη Μπακατσάκη.

Έχει συνεργαστεί ανά περιόδους με αξιόλογους λαγουτιέρηδες όπως ο Πέτρος Καρμπαδάκης, Μιχάλης Τζουγανάκης,Ανδρέας Βαρβαντάκης,Νίκος Μανιάς,Γιώργος Σκουλούδης κ.α.

Η σημαντικότερη συνεργασία του που τους καθιέρωσε σαν ζυγιά οργάνων στα Χανιά  και κράτησε περίπου 30 χρόνια ήταν με τον Γεώργιο Κουρκουνάκη από τη Λικοτιναρά Αποκορώνου, έχοντας ταξιδέψει μαζί σε Ελλάδα, Ευρώπη και την Αμερική.

Αποτέλεσε  μέλος του συλλόγου ¨ΛΥΡΑ¨ καθώς και του Καλλιτεχνικού Ομίλου ¨ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ¨  στον οποίο συμμετείχε στην κυκλοφορία δύο δίσκων με ριζίτικα τραγούδια.

Έχει ηχογραφήσει μία κασσετα με τον 

 

Ανδρέα Κλειδουχάκη, ενώ η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο¨ Όπου κι αν πάω σε θωρώ¨ κυκλοφόρησε το 2010 με τη συμμετοχή του  Παντελή Κρασαδάκη.

Ο Γιώργος Γαλάνης είναι ενεργό μέλος του παραδοσιακού μουσικού συλλόγου Αποκορώνου¨Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ¨

 

 

 

Date

15 Απριλίου 2023

Categories

Λυράρηδες