Παντελής Κρασαδάκης

Παντελής Κρασαδάκης

Ο Παντελής Κρασαδάκης γεννήθηκε στον Κουρνά Αποκορώνου  το 1948. 

Ξεκίνησε να ασχολείται με την κρητική μουσική στα 16 του χρόνια, και τα πρώτα του ακούσματα ήταν από λαουτιερηδες και λυράρηδες της εποχής, Όπως ήταν ο πλακιανός στον Αποκόρωνα  ο Μουντάκης , ο Σκορδαλός κλπ. 

Ξεκίνησε αυτοδίδακτος και μετά από 3-4 χρόνια, ανέβηκε στο πάλκο συνοδεύοντας λυράρηδες της περιοχής, ξεκινώντας την καριέρα του.  

Το 1971 με το Μιχάλη  Μπακατσάκη στη λύρα, που ήτανε τότε και συνεργάτες, μπήκε στο στούντιο και ηχογράφησαν το πρώτο τους δίσκο με τίτλο "ουράνιο τόξο". 

Στη συνέχεια, ξεκίνησε να δισκογραφεί, με τον Κώστα τον Παπουτσάκη, τον Γιάννη τον Σεργάκη ,τον Γεράσιμο σταματογιάννη κλπ.

 

Το 1975 ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Λεωνίδα κλάδο μία συνεργασία που κράτησε 16 ολόκληρα χρόνια.

Το 1977 δισκογραφούν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο "μαύρες φορεσιές". 

Από κει και πέρα ακολούθησαν άλλες πέντε δισκογραφίες, με τεράστια επιτυχία και απήχηση σε όλη την Κρήτη, και πάρα πολλές ζωντανές ηχογραφήσεις. 

Ταυτόχρονα, δισκογραφεί δικά του τραγούδια και με άλλους λυράρηδες, όπως τον Βαγγέλη τον Ζαχαριουδάκη τους Μάρκογιάννηδες, τον Νίκο Ζωιδάκη τον Ηλία τον παλιουδάκη και το Ζαχαρία τον Κατσαμάνη. 

Το 1991 συνεργάστηκε, με τον Νίκο τον Ζωιδάκη και δισκογράφισαν άλλα δύο έργα, το 1998 με το Μιχάλη Γεωρβασακη και μέσα από τη συνεργασία τους δισκογραφήθηκαν  άλλα δύο προσωπικά έργα του.

Το 2003 δισκογράφισε με τον Μιχάλη τον Μπακατσάκη τον νεότερο μία προσωπική του δουλειά, με τίτλο "όνειρο"  

Το 2007 δισκογράφησε με τον Γιώργο Γαλάνη το δίσκο "όμορφε Αποκόρωνα".

Το 2010 με τον Γιώργο Βογιατζή γράφτηκε Άλλος ένας δίσκος το 2021 μπήκε στο στούντιο ξανα με τον Νίκο  

Ζωιδάκη και γράψανε δύο κομμάτια , και το 2022 έγραψε ένα συρτό με τον Ανδρέα τον Λιλικάκη και τον Γιώργο Μανωλιούδη.

Στον σύλλογο "Ο Χαρίλαος" εκλέγεται στη θέση του προέδρου από την ίδρυσή του το 2012, μέχρι και το 2022 όπου είναι στην θέση του Αντιπρόεδρου. 

 

Date

15 Απρίλιος 2023

Categories

Λυράρηδες, Λαουτιέρηδες