Φίλες και φίλοι του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ”, 

όπως έχει γίνει γνωστό στους περισσότερους από εσάς, ο σύλλογός μας το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχθηκε μια άνευ προηγουμένου επίθεση σχετικά με τον χώρο που στεγάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Επίθεση μεθοδευμένη από τον τοπικό σύμβουλο της κοινότητας των Καλυβών, Καραδάκη (εκλεγμένο στις πρόσφατες εκλογές με τον νυν δήμαρχο κο Κουκιανάκη) και τον εσχάτως τοποθετημένο αντιδήμαρχο Βλαχάκη (εκλεγμένο επίσης με τον κο Κουκιανάκη). 

Οι ως άνω, στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τον “ΧΑΡΙΛΑΟ” από το μέγαρο Ζομπανάκη όπου στεγάζεται, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τόσο χυδαίες εκφράσεις όσο και αναχρονιστικές και σίγουρα παράνομες μεθόδους για να το καταφέρουν. Οι πενήντα και πλέον παραδοσιακοί μουσικοί οι οποίοι αποτελούμε το έμψυχο δυναμικό του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ” υπήρξαμε κατά την γνώμη τους «τσαρλατάνοι», «καταληψίες» και «κόπρος του Αυγεία». Αυτό βέβαια δεν τους απέτρεψε απ’ το να ζητήσουν την οικονομική μας συνδρομή ώστε να κατασκευαστούν γραφεία όπου θα στεγαστούν οι ίδιοι στον χώρο που κάνουμε τις πρόβες μας και φυλάττουμε  το αρχείο μας! Όταν δε τους καταστήσαμε σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αποφάσισαν ετσιθελικά, πέρα των αρμοδιοτήτων τους και παραπλανώντας τους τοπικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, την μεταστέγαση μας στο δημοτικό σχολείο του χωριού Τσιβαράς, δίνοντάς μας διορία για υλοποίηση της απόφασής τους έως τις 07/01/2024!!!  

Εξ΄ αρχής διαμαρτυρηθήκαμε έντονα στον Δήμαρχο κο Κουκιανάκη ο οποίος τελικά τάχθηκε υπέρ των συμβούλων του. Με την άμεση κινητοποίηση μας, η οποία περιελάμβανε τη δημοσιοποίηση των παράνομων και ανήθικων ενεργειών των Καραδάκη/Βλαχάκη, και είχε τεράστια απήχηση στους φίλους του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ” σε όλη την Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, ο κος Κουκιανάκης επικοινώνησε μαζί μας δείχνοντας πρόθυμος να δώσει λύση στο θέμα.  

Πράγματι, την Πέμπτη 04/01  έλαβε χώρα συνάντηση στο Δημαρχείο Αποκορώνου παρόντων των εκπροσώπων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης (κους Α. Κουκλινό, Κ. Γύπαρη, Ν. Μελισσάκη) του τοπικού συμβουλίου των Καλυβών και του προέδρου μας Α. Λιλικάκη. Σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε υπέρ των θέσεών μας όμως ο κος Κουκιανάκης ανέλαβε πλέον προσωπικά την ευθύνη της μεταστέγασης του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ”, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται διευκόλυνση στις υπηρεσίες του Δήμου καθώς κάποιες από αυτές θα στεγαστούν στο μέγαρο Ζομπανάκη. Ταυτόχρονα, όρισε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας όπου θα αποφασιστεί το πού μπορεί να στεγαστεί ο σύλλογός μας ανακοινώνοντάς μας σε δεύτερο χρόνο τις προκύπτουσες επιλογές. Μας συνέστησε αυτοσυγκράτηση και μέσω του περιβάλλοντός του διαδόθηκε σε ενημερωτική ιστοσελίδα ότι το θέμα οδεύει προς θετική επίλυση! 

Σχετικά με τα παραπάνω, η ολομέλεια  του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ” συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 08/01/2024 και αφού συζητήθηκαν όλα τα δεδομένα, παλιά και νέα, βρίσκει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής προσχηματική.  

Και αυτό διότι, εάν υπήρχε πραγματική ανάγκη για διευκόλυνση κάποιων υπηρεσιών του Δήμου Αποκορώνου, μία και μόνο επίσκεψη του κου Δημάρχου στον σύλλογό μας και η ενημέρωσή μας μέσω μιας απλής συζήτησης θα ήταν υπεραρκετή ώστε να ζητήσουμε οι ίδιοι την μεταστέγασή μας, παρά την συναισθηματική μας σύνδεση με τον χώρο και τα σημαντικά ποσά που έχουμε δαπανήσει για να τον καταστήσουμε λειτουργικό. Αγαπάμε τόσο πολύ τον τόπο μας όπου σε καμία των περιπτώσεων δεν θα στεκόμασταν εμπόδιο στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών που σχετίζονται με την ανάπτυξή του. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και ο “ΧΑΡΙΛΑΟΣ” αφέθηκε έρμαιο στις ορέξεις των Καραδάκη/Βλαχάκη οι οποίοι αποφάσισαν χωρίς να μας ρωτήσουν τη μεταφορά του!  

Εάν επίσης συνέτρεχαν οι παραπάνω λόγοι, θεωρούμε δεδομένο ότι από πλευράς του κου Δημάρχου θα είχε συστηθεί στους πολιτικούς του υφισταμένους Βλαχάκη και Καραδάκη η αυστηρή τήρηση των νόμιμων προεργασιών. Διότι δημοτικές υπηρεσίες τόσο βαρύνουσας σημασίας απαιτούν από τους τοπικά εκλεγμένους συμβούλους τουλάχιστον την νομιμότητα των προπαρασκευαστικών τους ενεργειών. Αντιθέτως, δεν τους έγινε ούτε η παραμικρή επίπληξη η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον μια συγγνώμη προς το μέρος μας.  

Ταυτόχρονα, πλην του κου Κουκλινού ο οποίος έστω και ανεπίσημα πρότεινε την μεταστέγασή μας στο πρώην δημοτικό σχολείο του Γαβαλοχωρίου, ουδεμία άλλη πρόταση υπήρξε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής αφήνοντας το τόσο σημαντικό αυτό θέμα έωλο, απαξιώνοντας κατά τη γνώμη μας την μακρόχρονη συνεισφορά μας στα πολιτισμικά δρώμενα του τόπου μας.  

Τα ποσά που έχουμε δαπανήσει για τον εξωραϊσμό των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων τα βάζουμε σε δεύτερη μοίρα διότι απώτερος σκοπός μας ήταν η διαμόρφωση του χώρου σε τέτοιον βαθμό ώστε να μπορούν να τον επισκέπτονται σχολεία, πολιτιστικοί φορείς αλλά και στο σύνολό του ο Αποκορωνιώτικος λαός, μα και οι φίλοι της παραδοσιακής μουσικής από όπου κι αν προέρχονται. Για αυτούς ίσως τους λόγους ο κος Δήμαρχος μας έπλεξε το εγκώμιο στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων πέρυσι τέτοιον καιρό.   

Βάσει λοιπόν όλων των παραπάνω και μετά από διενέργεια ψηφοφορίας, αποφασίστηκε ομόφωνα η μεταφορά του συλλόγου μας εκτός του Δήμου Αποκορώνου. Απόφαση η οποία μας θλίβει βαθύτατα καθώς θεωρούμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να αντιληφθεί την σημαντικότητα του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής μας. Πλούτο που μέσω των δράσεων μας προσπαθούμε να κρατήσουμε ακέραιο μέσα σε αυτές τις πολιτισμικά χαώδεις εποχές. 

“Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ” θα συνεχίσει πλέον τη δράση του από την πόλη των Χανίων. Ενδεχομένως αυτή η μεταφορά να αποτρέψει πρόσκαιρα τις εμφανίσεις του συλλόγου σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Ίσως να καθυστερήσουν και τα αποτελέσματα των ήδη δρομολογημένων συνεργασιών με ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού. Να είστε σίγουροι όμως ότι κανένα από τα σχέδια μας δεν θα ακυρωθεί! Αυτό επιβάλει η δική μας αντίληψη σε σχέση με τον πολιτισμικό μας πλούτο. 

Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους κους Ανδρέα Κουκλινό, Κώστα Γύπαρη και τον κύριο Νικήτα Μελισσάκη ο οποίος ήταν κυριολεκτικά δίπλα μας από την πρώτη μας έκτακτη συνέλευση. Τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης, τα Χανιώτικα Νέα, τους ιστότοπους Κύδων Τηλεόραση, Κρήτη 360΄,  Apokorwnaslife, Parakritika.gr, Flashnews.gr  και zarpanews.gr. Τις χιλιάδες φίλες και φίλους  που έδειξαν να συμμερίζονται το πρόβλημά μας και συντάχθηκαν μαζί μας. Τους συναδέλφους από όλη την Κρήτη και όχι μόνο. Τον Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Παραδοσιακής Μουσικής. Τον Παραδοσιακό Μουσικό Σύλλογο “Ο ΧΑΡΧΑΛΗΣ”, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο διά του παραρτήματος Χανίων και την Ένωση Παραδοσιακών Σωματείων Κισσάμου. Εάν παραλείψαμε κάποιον  ζητάμε την κατανόησή του. Η κινητοποίηση ήταν μαζική και χειμαρρώδης.   

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συντοπίτες μας Αποκορωνιώτες και τους πολιτιστικούς συλλόγους που εξέφρασαν δημόσια την συμπαράστασή τους. Ευχαριστούμε βέβαια όλους τους συντοπίτες αλλά και τους πολιτιστικούς φορείς που έχουμε συνεργαστεί κατά το παρελθόν και για τους δικούς τους λόγους, επέλεξαν την σιωπή. Είμαστε σίγουροι ότι μας έχουν στην σκέψη τους. 

Τέλος, θέλουμε να επισημάνουμε το εξής: Σε όποια μοιρασιά κι αν προβεί ο καθένας μας στην ζωή του, υπάρχει το ενδεχόμενο να βγει κερδισμένος ή χαμένος. Αυτό άλλωστε σημαίνει μοιρασιά. Κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις. Μόνο όταν μοιράζεται ο πολιτισμός βγαίνουν και οι δύο πλευρές κερδισμένες. Εσαεί! 

Καλύβες Αποκορώνου 08/01/2024 

Ο πρόεδρος Α. Λιλικάκης. 

Το Δ.Σ. 

Τα μέλη.