Ο Παραδοσιακός Μουσικός Σύλλογος Αποκορώνου “Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ” ιδρύθηκε το 2012 από παραδοσιακούς μουσικούς γεννημένους στην επαρχία του Αποκόρωνα αλλά και καταγόμενους από αυτήν. Έκτοτε, αγκαλιάζει παραδοσιακούς μουσικούς από όλη την Κρήτη οι οποίοι επιθυμούν να συμπορευτούν με τους Αποκορωνιώτες συναδέλφους τους, αναγνωρίζοντας τους ως ισότιμα μέλη.

Βασικός σκοπός της δημιουργίας του είναι η διατήρηση, η διάσωση και η διάδοση της αποκορωνιώτικης και κατ΄ επέκταση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής παραγωγής, που επιτυγχάνεται κυρίως με τις συναυλίες του συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίες κάθε φορά διοργανώνονται σε διαφορετικά χωριά του Αποκόρωνα, αλλά και με πλήθος συμμετοχών σε εκδηλώσεις εντός και εκτός Κρήτης, με αποκορύφωμα την εμφάνισή του στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 2017. Ταυτόχρονα, “Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ” για τους ίδιους στόχους και στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας έχει αναπτύξει επιστημονικούς δεσμούς με πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ της Αμερικής. Διατηρεί άψογη συνεργασία με την Παγκρητική Ένωση Αμερικής, το Παγκόσμιο συμβούλιο Κρητών, ενώ έχει επίσημα εγγραφεί στα μητρώα του Υπουργείου Πολιτισμού. Τέλος, έχει αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση στηρίζοντας με τις εμφανίσεις του τα προγράμματα Βοήθειας κατ΄οίκον, τα συσσίτια διαφόρων Μητροπόλεων, όπως και συντοπίτες μας που αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας και χρειάστηκαν χρήματα για νοσηλεία σε θεραπευτήρια της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Δράσεις τις οποίες τα μέλη του συλλόγου θεωρούν δεδομένες και συμμετέχουν με χαρά.

Τον πρώτο καιρό λειτουργίας του “Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ” στεγάστηκε στο παλαιό δημοτικό σχολείο του χωριού Ξηροστέρνι από όπου καταγόταν ο μουσηγέτης Χαρίλαος Πιπεράκης του οποίου ο σύλλογος φέρει τιμητικά το όνομα. Σύντομα μετεγκαταστάθηκε στο σχολικό συγκρότημα του δημοτικού σχολείου Καλυβών ενώ το 2018 μεταφέρθηκε οριστικά στο Μέγαρο Ζομπανάκη (πρώην δημαρχείο) στις Καλύβες. Εκεί του παραχωρήθηκε αρχικά μια αίθουσα είκοσι περίπου τετραγωνικών μέτρων όπου στεγάζεται ο σύλλογος και στη συνέχεια ένα μικρό γραφείο το οποίο χρησιμοποιεί το Δ.Σ. Εξ΄ αρχής γινόταν χρήση και της αίθουσας συνεδριάσεων του πρώην δημοτικού συμβουλίου Καλυβών καθότι η έκταση της αποτελεί τον μοναδικό χώρο εντός του κτηρίου όπου μπορεί να κάνει τις πρόβες του το πολυπληθές μουσικό σχήμα του συλλόγου. Η οριστική εγκατάσταση του συλλόγου στο Μέγαρο Ζομπανάκη έγινε επί δημαρχίας του κου Χαράλαμπου Κουκιανάκη ο οποίος, τόσο ο ίδιος όσο και οι μέχρι πρότινος αντιδήμαρχοι και δημοτικοί του σύμβουλοι, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον σύλλογο και τις δράσεις του με αποτέλεσμα μια αγαστή συνεργασία.

Δυστυχώς, σχεδόν αμέσως μετά την επανεκλογή του κου Κουκιανάκη τον περασμένο Οκτώβρη άτομα που εξελέγησαν μαζί του άρχισαν να διαδίδουν στην τοπική κοινωνία ότι προτίθενται να εκδιώξουν τον “ΧΑΡΙΛΑΟ” από τον χώρο στέγασής του. Σε επικοινωνία του προέδρου του συλλόγου μας Ανδρέα Λιλικάκη η πρόθεσή τους έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρη. Συγκεκριμένα, ο εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος στο χωριό των Καλυβών Βαρδής Καραδάκης έπειτα από συνάντηση του με τον πρόεδρο του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ” απαίτησε την απομάκρυνσή μας από την αίθουσα στην οποία στεγάζεται ο σύλλογος και τη χρηματοδότηση από το ταμείο του συλλόγου ώστε να διαμορφωθεί η αίθουσα των συνεδριάσεων (αίθουσα προβών) σε γραφεία του δήμου!!!!!!! Όταν έπειτα από συνέλευση των μελών του συλλόγου εκφράστηκε στον Καραδάκη η δυσαρέσκειά μας, ο ίδιος απάντησε μέσω γραπτών μηνυμάτων ότι εκεί φιλοξενούμαστε και η αποχώρηση μας αποτελεί θέμα του τοπικού δημοτικού συμβουλίου.

Για τις προθέσεις του τοπικού του συμβούλου ενημερώθηκε τηλεφωνικά ο δήμαρχος κος Κουκιανάκης ο οποίος υπήρξε καθησυχαστικός. Σε επίσκεψη όμως στον Δήμο Αποκορώνου του μέλους του Δ.Σ. του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ” Μ. Πολλάκη, ο οποίος εξουσιοδοτημένος από το Δ.Σ. ζήτησε ραντεβού με τον δήμαρχο για σχετική του ενημέρωση, η γραμματέας του δημάρχου του ανακοίνωσε ότι ο κος Κουκιανάκης θα δεχτεί το Δ.Σ. μετά τις γιορτές που θα έχει ορκιστεί το νέο δημοτικό συμβούλιο.

Πράγματι, το νέο δημοτικό συμβούλιο ορκίστηκε πριν κάποιες μέρες ορίζοντας μεταξύ άλλων ως αντιδήμαρχο τον προερχόμενο από το δημοτικό διαμέρισμα των Καλυβών Π. Βλαχάκη, ο οποίος σε τυχαία συνάντηση του με τον ταμία του συλλόγου Γ. Γαλάνη του ανέφερε με περισσό θράσος ότι «έμεινε μια εβδομάδα για να καθαρίσει ο κόπρος του Αυγεία»!!! εκφράζοντας με αυτόν τον χυδαίο τρόπο την πρόθεση του να εκδιώξει από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου τον “ΧΑΡΙΛΑΟ” από το μέγαρο Ζομπανάκη. Επιχειρήθηκε και πάλι η επικοινωνία του προέδρου του συλλόγου μας με τον κο Δήμαρχο η οποία δεν επετεύχθη. Στην ανταλλαγή όμως γραπτών μηνυμάτων που ακολούθησε ο κος Κουκιανάκης τάχθηκε υπέρ των συνεργατών του, αφήνοντας ουσιαστικά το θέμα της στέγασης του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ” στην κρίση τους.

Βάσει των παραπάνω, ζητάμε από τον κο Κουκιανάκη αρχικά να διευθετήσει το θέμα της συμπεριφοράς των συνεργατών του Καραδάκη και Βλαχάκη. Συμπεριφορά η οποία δεν αρμόζει απέναντι σε ένα σύνολο ανθρώπων φορέων ιστορίας και πολιτισμού, έννοιες για αυτούς άγνωστες. Ταυτόχρονα να επιλύσει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα της παραμονής του “ΧΑΡΙΛΑΟΥ” στις παρούσες εγκαταστάσεις, τις οποίες αναδείξαμε και συντηρούμε με δικά μας έξοδα. Όσο για τις δικαιολογίες που μπορεί να επικαλεστούν κάποιοι μετατρέποντας τον χώρο του συλλόγου σε γραφεία, τον ενημερώνουμε ότι το ισόγειο του μεγάρου Ζομπανάκη όπου φιλοξενεί και το ΚΕΠ των Καλυβών διαθέτει γραφεία τα οποία είναι εντελώς άδεια και αχρησιμοποίητα! Τέλος, η συμμετοχή κάποιων μελών του συλλόγου μας σε διαφορετικά ψηφοδέλτια κατά τις παρελθούσες δημοτικές εκλογές και η συμπόρευση τους με υποψήφιους δημάρχους οι οποίοι σήμερα αποτελούν αντιπολίτευση στον Δήμο Αποκορώνου, θεωρούμε ότι δεν σχετίζεται κατά το παραμικρό με τα παραπάνω. Και αυτό διότι τέτοιες τακτικές θυμίζουν πολύ σκοτεινές περιόδους της πρόσφατης σχετικά ιστορίας μας και σίγουρα ο κος Κουκιανάκης δεν τις υιοθετεί.

 

Καλύβες Αποκορώνου 02/01/2024

Ο πρόεδρος Α.Λιλικακης

Το Δ.Σ.

Τα μέλη