Μπακατσάκης Μιχάλης ο πρεσβύτερος

Μπακατσάκης Μιχάλης ο πρεσβύτερος

Ο Μιχάλης Μπακατσάκης γεννήθηκε το 1944 στον Άγιο Βασίλη Γαβαλοχωρίου Αποκορώνου και υπήρξε το τέταρτο από τα έξι παιδιά του Μιχάλη και της Μαρίας Μπακατσάκη. Τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο ακολουθεί  τον πατέρα του βοηθώντας τον  στις κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες. Με την λύρα έρχεται σε επαφή πρώτη φορά στα δεκαέξι του όπου κι απόκτησε το πρώτο του όργανο από τον αδερφό του πατέρα του Μανώλη.
Ο νεαρός Μιχάλης δείχνοντας ιδιαίτερο ζήλο για την κρητική μουσική, άρχισε να εμφανίζεται σε εκδηλώσεις της επαρχίας του μέσα σε ενάμισι χρόνο ενώ μέχρι τα είκοσι του είχε καθιερωθεί ως λυράρης και τραγουδιστής.
   Οι μουσικές επιρροές που δέχθηκε κυρίως από τον Μιχάλη Παπαδάκη ή Πλακιανό αλλά και τους παλαιότερους λυράρηδες του Αποκόρωνα, Χαρίλαο, Καντέρη κ.α σε συνδυασμό με το παθιασμένο παίξιμο που ο ίδιος είχε από τη φύση του, συντέλεσαν ώστε ο Μπακατσάκης να δημιουργήσει ένα εντελώς ιδιαίτερο, προσωπικό μουσικό ύφος.
Με το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, εξασκεί βιοποριστικά το επάγγελμα του λυράρη περιοδεύοντας σε όλη την Κρήτη, την Αθήνα, την Ρόδο ,την Κύπρο κ.α ενώ εμφανίζεται και στο εξωτερικό , Γερμανία, Βέλγιο, Τυνησία, Αμερική και Καναδά.  Συνεργάτες του υπήρξαν μεταξύ άλλων ο Φανης Περουλάκης, ο Παντελής Κρασαδάκης και ο Μανώλης Κακλής.
Το 1970 ηχογραφεί τον δίσκο  45 στροφών «Ουράνιο τόξο» όπου εμπεριέχει  ένα συρτό του Πλακιανού  και μια σειρά από κοντυλιές.
Το 1973 κι ενώ έχει ήδη διανύσει τα πρώτα χρόνια μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας, ένα πρόβλημα στα νεύρα του αριστερού του χεριού τον αναγκάζει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση για εννιά ολόκληρα χρόνια, ταυτόχρονα διορίζεται ως δημόσιος υπάλληλος.
Επανέρχεται μουσικά το 1981-82 συνεργαζόμενος με τον Κώστα Κουκουμπεδάκη ενώ το 1994 αποσύρεται οριστικά.
Το 2010 χάνει τη μάχη για τη ζωή κτυπημένος από την επάρατη νόσο, αφήνοντας τη σύζυγό του Ελένη και τα τρία παιδιά που απέκτησαν μαζί.

Date

21 Μαϊος 2015

Categories

Λυράρηδες