Λιλικάκης Ανδρέας

Λιλικάκης Ανδρέας

Γεννήθηκα στον Αποκόρωνα στον Φρε. Από μικρός ασχολήθηκα με την παραδοσιακή μουσική και τον χορό. Ετσι βρέθηκα να πέρνω τα πρώτα μου μαθήματα στην Ασπασία Παπαδάκη στα Χανιά, και λίγο αργότερα τελος του '70 αρχές του '80 παρακολουθούσα στο ωδείο Χανίων μαθήματα Κρητικής Λύρας με τον Κώστα Μουντάκη για δάσκαλο.

Γνωρίστηκα ετσι με πολλούς καλούς λαουτιέρηδες της εποχής και δεν άργησα να βγω στο πάλκο επαγγελματίας πλέον γύρω στο 1982. Από τότε μέχρι σήμερα σε αυτή τη πορεία εχω παίξει σε παρα πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη και όπου υπάρχουν Κρητικοί στον Ελλαδικό χώρο, από τα νησιά μέχρι την Μακεδονία. Σταθμός στην καριέρα μου αυτή είναι η γνωριμία μου με τους Ομογενείς της Αμερικής που ξεκίνησε στα 1993 και από τότε ακολουθώντας μία παράλληλη πορεία με την διαδρομή μου εδώ έχω πάνω απο 50 φορές ταξιδέψει σε όλες σχεδόν της πόλεις, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Κύπρο καθώς και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Εχω εμφανιστεί στα περισότερα Κρητικά μαγαζιά της Αθήνας και στην δισκογραφία είμαι απο το 1985, που συμμετείχα σε μια παραγωγή Χανιώτη συνθέτη και κατόπιν το 1992 συμετείχα στήν δισκογραφική δουλειά του Γιώργου Κουκάκη "όλη η ζωή μου ενας καημός". Το 1993 έγραψα τη πρώτη μου δισκογραφική δουλειά "όταν σου πω το σ'αγαπώ" στην Εταιρία ΦΑΙΣΤΟΣ του Αντώνη Χατζηδάκη. Το 1998 έγραψα μία ζωντανή ηχογράφηση τους "Μερακλήδες" με τον Στρατή Μαμαλάκη και τον Γιώργο Κουκάκη. Το 2001 έγραψα την δισκογραφική δουλειά "Ερωτα ψεύτη". Ακολούθησαν συμμετοχές μου στό CD του Γιάννη Κακλή με τίτλο "τσ΄αγάπης σου τη θάλασσα" και στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ένα δικό μου Καλαματιανό και στα CD του ομογενή μας και αδελφικού μου φίλου Δημήτρη Χαλιβελάκη και τίτλο "Αναστορούμαι τα παλιά" Νο1, Νο2 και Νο3. Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησα τη δισκογραφική μου δουλειά με τίτλο "ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ". Τον Αύγουστο του 2008 κυκλοφορεί το "Αγάπη δίχως Όρια" και τον Ιούνιο του 2010 η ζωντανή ηχογράφηση "Αρχοντοεπαρχία μου" με την εφημερίδα "Φωνή του Αποκορώνου". Τον Ιούλιο του 2011 κυκλοφόρησε μια καινούρια δισκογραφική δουλειά (ζωντανή ηχογράφηση) με τίτλο "Τον μερακλή τον άνθρωπο, κρίση δεν τονε πιάνει".

Παρουσιάσεις της δουλειάς μου αυτής έχουν προβάλει επανειλημμένα με εκπομπές μου σε όλα τα Κρητικά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα οπως και τα μεγάλα Αθηναϊκά με εμφανίσεις μου σε εκπομπές παραδοσιακές όπως στην ΕΡΤ με τον Κ .Μυλωνά σε ντοκιμαντέρ στην ΝΕΤ και στη Ιταλική RAI, στον ΑΝΤ1 στον Πρωινό καφέ στον ALFA στην εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου στο STAR, στο΄ Κυριακή με τον Τέρενς΄ στο σήριαλ "Δροσουλίτες" το 2001-2002, όπου συμμετείχα σε πολλά επεισόδια. Στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 ‘ΜΠΡΟΥΣΚΟ ‘τον Νοέμβριο του 2014 σε δύο επεισόδια, τον Μάιο του 2015 έλαβα μέρος στα γυρίσματα της ΕΡΤ στην εκπομπή ‘ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ‘ στο Φραγγοκάστελο Και στην Ν.Υ. των Ηνωμένων Πολιτειών σε Ελληνικά κανάλια τών αποδήμων μας και στο CNN στην Ατλάντα. Έχω συνεργασθεί με την γνωστή εταιρία παιχνιδιών AS COMPANY στην Θεσσαλονίκη και έχω δανείσει την φωνή μου σε μία κούκλα Κρητικό τον "Φουρτουνάκη".

Έχω αρθρογραφήσει, για αρκετό διάστημα σε μια τοπική πολιτιστική εφημερίδα του Αποκόρωνα ‘ΙΠΠΟΚΟΡΩΝΕΙΟ ‘παρουσιάζοντας παλιούς και νέους μουσικούς της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης.

Ασχολούμαι παράλληλα με μαθήματα λύρας για σχεδόν 28 χρόνια και έχουν πολλά παιδιά διδαχθεί μέσα απο την σχολή μου αυτή την Κρητική μας παραδοσιακή μουσική. Αρκετά απο αυτά σήμερα είναι επαγγελματίες μουσικοί στα Χανιά και στο Εξωτερικό. Συνεντεύξεις μου έχουν δημοσιευθεί στον Κρητικό και Αθηναϊκό τύπο και στα περιοδικά. Τον Αύγουστο του 2008 κυκλοφόρησε η νέα μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Αγάπη δίχως όρια" από τη δισκογραφική εταιρεία "CRETAPHON". Στις 4 Ιανουαρίου του 2009 έγινε η επίσημη του παρουσίαση στη μουσική σκηνή "Μαύρα Μεσάνυχτα" με πλήθος κόσμου.

 

 

http://www.lilikakis.gr/

Date

19 Μάιος 2015

Categories

Λυράρηδες